Oosterend Texel

Oosterend op Texel verveelt niet

Het dorp Oosterend heeft zijn vroegere karakter nog erg goed behouden. De mooie oude gevels zijn een lust voor het oog en ook de Sint Maartenskerk moet je van binnen hebben gezien. De kerk is in juli en augustus geopend van maandag tot en met donderdag van 13.30 tot 16.00 uur. Het schilderachtige dorp voert je mee terug in de tijd, maar denk niet dat het een ouderwets dorp is waar niks te beleven valt!

Scheepsmaterialen, vogelsspotten, oude molen en kunst

Zo is er de tuin van de overleden strandjutter Cor Ellen, waar van alles te zien is op het gebied van scheepsmaterialen en boeien. Voor vogelspotters is er de ijzeren kaap, waar in de winter zelfs ijseenden gezien zijn. Ook is de molen te bezichtigen, zoals hij er oorspronkelijk van binnen uit zag, met bedsteden en al. Tijd voor een fotomomentje is er op de hoek van de Oranjestraat, hier staat een beeld van kunstenaar F. Voskuil, een schaap met twee lammetjes.

Tuincentrum Eureka in Oosterend

Voor de kleine en grote vogelliefhebber is er tuincentrum Eureka. In dit tuincentrum is een grote volière met exotische vogels. De ‘vogelbush’ is overdekt, en dus ook een leuk uitje bij slecht weer. Daarnaast zijn er in de buitentuin uilen en roofvogels te bewonderen, waar ook shows mee worden gevlogen. Is dit voor de allerkleinsten wat te eng? Dan kunnen die genieten in de vlinder- en orchideeëntuin. Zo is er voor elk wat wils!

Leitjesroute in Oosterend

Ten slotte kun je in Oosterend nog de Leitjesroute lopen, die langs vele leistenen verwijsbordjes aan de gevels voert. In verschillende winkels is de routebeschrijving verkrijgbaar voor het luttele bedrag van € 1,50 (voorheen gratis te verkrijgen). Mocht je na al het wandelen toe zijn aan een borreltje, dan kun je nog terecht bij likeurmakerij Wijnhuis Oosterend, deze slijterij heeft een historische wijnkelder en voorziet je graag van een eigengemaakte kruidenbitter of likeur.