Wadlopen op Texel

Wadlopen op Texel

Als je naar de Waddeneilanden gaat , dan kom je er niet onderuit. Je zal je moeten wagen aan wadlopen. Op deze tochten leer je ontzettend veel over de natuur in het algemeen en die rondom de Wadden in het bijzonder. Wadlopen op Texel is dan ook een echte levenservaring die veel mensen anders naar het leven laat kijken. Je kunt vanaf Texel hele mooie tochten maken die al vele jaren zeer populair zijn. En iedereen kan er aan meedoen. Let wel op een aantal zaken als je besluit om te gaan wadlopen. Zo sta je niet voor verrassingen. TexelHond.nl vertelt hieronder alles over de mogelijkheden van het Wadlopen op of naar Texel.

Droogvaltochten

De populaire wadlooptochten worden ook wel droogvaltochten genoemd. Je gaat dan lopen op de bodem van de wadden en kunt van dichtbij zien wat er allemaal leeft op die bodem. Dit betekent dus wel dat je de tocht alleen kunt maken in de uren dat het water laag staat. Bovendien is het belangrijk dat je een georganiseerde tocht met een ervaren gids kiest. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook omdat de gids je veel extra’s kan vertellen die je niet allemaal direct zelf waarneemt als je niet weet waar je op moet letten.

Zeehonden zien tijdens het wadlopen

De tocht die je maakt komt vaak ook langs plaatsen waar zeehonden even wat ontspanning zoeken. De dieren rusten vaak uit op de zandbanken die droogvallen. Je kunt dus van dichtbij zeehonden in het wild zien leven. Je komt heel dichtbij dus je kunt de zeehonden echt bestuderen. Dit is natuurlijk sterk anders dan wanneer je ze in een afgesloten ruimte ziet bewegen. Omdat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Het kijken naar de zeehonden wordt vaak als een hoogtepunt omschreven.

Wadlopen is geschikt voor kinderen

Het wadlopen is op zich niet gevaarlijk. Het is daarom ook een leuk idee om het met kinderen te gaan doen. De jongelingen kunnen er namelijk ontzettend veel leren. Er zijn zelfs verschillende extra’s die specifiek op kinderen gericht zijn. Zo kan iedereen in het gezin het ultieme wadloopgevoel ervaren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf vissen vangen en later samen met de gids bestuderen. Zo leren ze wat er allemaal in de Waddenzee leeft. Let wel op dat je de juiste tocht kiest. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de verschillende mogelijkheden en niet alles is geschikt voor de kleintjes.

Het wad biedt vele mogelijkheden

Als je besluit te gaan wadlopen, neem dan even de tijd om goed te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Je hebt de wat toegankelijkere tochten voor het hele gezin. Maar er zijn ook tochten die wat extremer zijn en wat meer op jouw overlevingsvermogen aankomen. Het spreekt voor zich dat je jezelf en het gezelschap waar je mee reist goed moet kennen om te weten of dit iets is wat bij jullie past. De meer extreme tochten zijn niet geheel zonder gevaar. Welke tocht je ook kiest, je zal echter wel altijd een geweldige ervaring aan je leven toevoegen.

Wadloopgidsen voor tochten op Texel

Er zijn diverse wadloopgidsen die je graag mee het Wad op willen nemen. Een van de grotere wadloopverenigingen is Wadloopcentrum Friesland (www.wadlopen.net). Zij hebben vooral in de lente en zomer veel tochten, ook op en naar Texel. Het beginpunt van deze wadlooptochten is vaak Oosterend. Vanuit Oosterend gaat de tocht het via het natuurgebied ‘De Schorren’ het waddengebied in.

Verder kunnen wij wadloopgids Margreet Dreesens van harte aanbevelen. Deze ervaren wadloopgids zal u ook graag mee het Wad op willen nemen, ook op Texel. Meer informatie vindt u op https://www.wadlopentexel.nl/over-mij

Wij kunnen wadlopen van harte aanbevelen als een leuke buitenactiviteit. Je bent lekker actief bezig, je bent in de natuur en het is leerzaam. En met een beetje geluk zie je ook nog zeehonden!