Oudeschild Texel

Oudeschild

Aan de Oostkant van Texel vindt men het dorpje Oudeschild. Vroeger heette dit dorp ’t Schilt en tegenwoordig wordt het door de bewoners zelf ‘Skil’ genoemd. Dit vissersdorpje telt zo’n 1400 inwoners, en is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Halverwege de 17e eeuw was dit een internationaal bekend dorp, door zijn haven waar vele VOC-schepen proviand insloegen alvorens zij koers zetten naar Indië. In het museum Kaap Skil kom je van alles te weten over deze tijd, met als bekendste figuur Michiel de Ruyter. Ook worden in dit museum regelmatig oude ambachten als touw-slaan en visroken gedemonstreerd.

oudeschild texel haven

De haven van Oudeschild

In deze tijd doet de haven van Oudeschild het internationaal nog steeds erg goed, maar dan meer bij de toeristen die er graag met hun boot komen liggen. Ook voor toeristen die elders op het eiland verblijven, is een bezoekje aan Oudeschild altijd de moeite waard. Je kunt er opstappen voor een boottocht, een rondje langs de bruine vloot in de haven slenteren of lekker een visje eten met uitzicht op de Waddenzee. Ook de De Ruyterstraat is een bezienswaardigheid op zich, met zijn mooie oude geveltjes.

Texels bier

Daarnaast zijn er ook nog het historische witte kerkje of monumentale molen de Traanroeier. Rond deze molen vind in december ook de sfeervolle kerstmarkt plaats. Mochten de mannelijke bezoekers hier geen zin in hebben, dan kunnen zij natuurlijk ook bij de Texelse Bierbrouwerij net buiten het dorp terecht. Het bekendste biertje van deze brouwer is Texels Skuumkoppe, maar de brouwer maakt ook andere vaste biersoorten en enkele seizoensbieren. In de bierbrouwerij worden rondleidingen gegeven en daarnaast is er een proeflokaal waar je de bieren kunt uitproberen.

bierproeverij oudeschild texel